söndag 16 oktober 2022

Älgjakt och drevkarl

Efter 2 års uppehåll pga. pandemin så var det nu åter dags att hjälpa till som drevkarl när det skulle jagas uppe på BAE systems skjutfält. Vi var 22 drevkarlar som skulle driva älg och vildsvin mot nästan lika många passkyttar på 3st såt under lördagen. Det är mycket regler som skall följas för alla som skall deltaga men de flesta har varit med många år men en och annan "nybörjare" ställer upp så att vi blir fullt manskap. Jägarna har också mycket att följa innan de kan trycka av sina skott om de får in en älg i siktet tex. skjutriktning eftersom vi är så många som samsas i skogen. De får inte skjuta kon om hon har kalvar med sig så det gäller att vara säker på att hon är själv när hon kommer traskande. Kalv får de skjuta och pinntjurar men älgtjurar med 4-10 taggar är inte tillåtna att skjuta så det gäller till att vara säker på vad man har i siktet som sagt och så max 1 älg per person och såt. 

Första drevpasset för oss som skulle driva var Borgendrevet och jag gick på högt nummer vilket betyder att jag skulle gå längs ravinen. Där lutar det kraftigt och skogen är så tät så du knappt kommer fram på vissa partier och ibland går du längs sluttningar så man kan trilla ner så det gäller att kolla efter fotfästen. Tog på mig alldeles för mycket kläder så svetten lackade de kilometrarna vi gick så det var ett drygt träningspass 😉 Vi drev fram 8 djur men ingen av jägarna kunde skjuta någon av älgarna pga. olika orsaker så vi packade in oss i bussarna och åkte till samlingsplatsen och tog frukost.

Nästa pass var Öknadrevet och precis innan det var dags att börja gå så kom regnet vilket inte är så mysigt. Här är man tvingad att ta sig över en ganska så bred bäck innan man kommer vidare och det lyckades inte en av "nybörjarna" med utan han hamnade mitt i bäcken och blötte sig upp till bröstet inte kul för honom 😁 Detta drev var det dåligt med älgobservationer på så ingen sköt här heller så det var till att hoppa in i bussarna och åka ner till "hyttan" och äta lunch framför brasan. Det bjöds för dagen på ny grillade hamburgare eller korvar för den som hellre ville ha det och kaffe med pepparkakor. Här bytte man om till helt nya och torra underställ och strumpor bara det är ren kärlek så man blir till en helt ny människa efter lunch. 

3e och sista passet var Snöbergsdrevet och här skulle jag och Leif driva längs Långsjön och sedan vika av 90´sista biten. Detta brukar vara ett mandomsprov 😅 eftersom de har gallrat skogen och låtit allt falla och ligga kvar huller om buller så det blir många träd som man skall passera över och under. Här såg jag massor av färska älgspår i gräset och på flera mossar hade de legat och sovit så man gick och väntade på att få höra första skottet. Framme vid boghalt så vände vi 90´och drev över en blöt mosse med högt gräs och rätt var det var så försvann benen ner över knäna i vattnet då det gick en bäck under gungflyet 😣 Blev lite blöt där men kämpade mig vidare de sista 500m över en sur mosse jisses va mjölksyra man hade där och då jag ville bara lägga mig ner på första torra fläck 😁 Vi drev fram ganska så många älgar här men vinden låg fel där passkyttarna satt så de flesta älgarna ville inte stanna upp men det var någon som sköt bom på en kalv så det fälldes inte en enda älg på jakten denna gång. Om 2 veckor så är det åter dags att hjälpa till igen och då på helt andra såt så vi får se hur det går då ??



Det börjar slutta men snart skulle det bli värre


Skogen har fått skägg


Otroligt drygt att ta igen höjdmeter


Början av drev nr. 2


Boghalt


Finns en hel del projektiler i marken där vi passerar




Mat värme och torra kläder det bästa stället på hela dagen 😊


Karta kompass och radio samt ett horn
 att trumpeta med är allt som behövs