måndag 30 september 2024

SM Gäddtrolling 2024

När brorsan ringde mig för 1 år sedan och undrade om jag ville var med och arrangera ett trolling SM tillsammans med de 3 gubbarna som årligen arrangerar Pike Trolling Cup så var jag väl inte direkt stormförtjust i tanken. Jag tyckte att jag redan har fullt upp med mitt eget tävlingsfiske med mete och trollingfiske där jag oftast har hand om inbjudningar och resultatlistor när vi tävlar. Nu var bollen redan i rullning så tävlingssjö, boende och hamnvärdar var redan förfrågade och alla de verkade positiva till tanken på ett SM nere på Skagern och startplats Otterberget. Grejen är att gubbarna har bra kontakt med berörda herrar där nere så det blev snabba beslut om att vi var välkomna att arrangera SM 2024 om vi ville. Min och brorsans stora del blev att få våran fiskeklubb NoraGyttorp till att stå som värdar för arrangemanget och det var inte några problem att få igenom det beslutet utan de sa bara kör på 😊 Ansökan till Sportfiskarna gick igenom trotts att de behövde välja mellan två arrangörer både från Värmland och Örebro, men eftersom ett SM redan genomförts i Värmland 2021 så fick vi förturen nu att arrangera då Sportfiskarna vill försöka att sprida ut tävlingen till fler nya distrikt. SM 2025 är tanken att Värmland tar över igen och arrangera mästerskapet på Fryken men jag hörde att de har fått problem med någon bro i Sunne som skall rivas och byggas om så någon båttrafik där kan inte ske nästa höst så vi får nog vänta och se vart SM kommer hamna.

Nu till helgens övningar ......
Jonas och Mikael åkte ner redan under Torsdagen för att skylta upp vägarna fram till hamnen samt att bygga och få upp ett stort tält i falla att det skulle bli oväder, vi andra (Bruno Göran Andreas Daja jag Johan och Kibban) anslöt oss sedan under Fredagen och då var vindarna inte nådiga från den nordliga sidan av sjön med kalla vindar och regn precis hela dagen. De team som kom till hamnen under kvällen för att sjösätta sina båtar för övernattning fick istället snällt parkera på grusplanen och och övernatta uppe på trailern. Ingen var ledsen för det utan det var bara glada miner nere i hamnen under kvällen där Johan och Göran drog den ena dåliga vitsen efter den andra 😂

Lördag 28 Sept.


Vi hade tur med vindarna som mojnat under natten så det var inte några som helst problem med att få ner de 38 båtarna i vattnet, efter det så genomfördes det obligatoriska kaptensmötet med fiskeregler sedan så fick alla hoppa ner i sina båtar. Johan och Kibban som skötte jobbet som startbåt släppte iväg startfältet runt 08.30 sedan så fick alla fiska fram tills klockan 16.00 och ta sig i land i sin egen takt och förmåga i vågorna. Tävlingsdeltagarna fick uppleva både regn och hagelskurar samt tuffa vindbyar upp mot 14 m/s ett par timmar efter lunch, men sedan så lugnade sig vindarna betydligt. Gäddorna verkade ändå vara på hugget något sånär i det 14 gradiga vattnet där flera av teamen plockade upp de 5 gäddorna som krävdes, några plockade t.o.m upp det dubbla antalet men de större saknades då medans de som lyckades få upp några få fick de större exemplaren. Deltagarna fick fotografera gäddorna mot en måttbräda och sedan skicka bilderna som sms till tre av oss som satt på land och bokförde resultaten i ett varmt och mysigt tält 😊 Så när tävlingstiden var slut vid 16.00 så hade vi resultatlistan färdig för dagen och kunde då gå ut och hjälpa alla de båtar som kom iland, så att alla kom upp ur vattnet så fort som möjligt vilket uppskattades. De team som lyckades bäst under den första dagen var Team T.O.P.P med hela 520cm (117, 115, 108, 96, 84cm) 2.a Hytta Trolling med 475cm och dagens längsta gädda på 120cm, 3.a Vansbro Byggshop 448cm 4.a Trekrok 427cm och 5.a Krokodilexpressen 412cm. Kvällen bjöd på bättre väder med solsken och Andreas och Daja ordnade upp med en middag utomhus för de som ville vilket uppskattades av deltagarna. En het asiatisk köttgryta på strimmlad entrecôte med ris och Sriacha mayo där alla fick äta sig mätta, sedan tittade vi lite på hockey i förtältet innan vi la oss sjukt tidigt för att vara en Lördagskväll 😄

Söndag 29 Sept.


Vi vaknade upp vid 05.00 till flertalet minusgrader ⛄och isiga bilar och båtar samt en sjö som var täckt med dimma men dock ingen vind att tala om så vi hjälptes åt att få ner 36 båtar i vattnet denna dag, sedan väntade alla på vad tävlingsledningen kom fram till nu när det var dimma på sjön. Vi valde att skjuta fram starten 1 timme men tydligen så var det bara i södra änden som dimman låg, så startbåten lotsade fram hela startfältet genom dimbanken innan han släppte iväg teamen för fiske fram tills 15.00 då de åter skulle vara tillbaka i hamnområdet. Några team började genast rapporter in flertalet gäddor och seglade snabbt uppåt i resultatlistorna, medans de som fiskade bra under Lördagen hade det väldigt tufft med att hitta på större gäddor. Även idag så snurrade vinden helt och tilltog rejält under eftermiddagen så det skummade uppe på vågtopparna, flertalet som kände att de inte hade något att göra med toppstriden och hade en bit att åka hem valde då att avbryta tävlingen och tackade för sig. När sedan klockan närmade sig 15.00 så var resterande båtar i hamnen alla på en gång så vi fick jobba hårt med att få upp båtarna innan prisutdelningen 16.00 men det lyckades vi med. Vi hade ordnat fram ett prisbord till de 9 bästa teamen samt ett pris för längsta gädda som Team Hytta Trolling tog hem med gårdagens 120cm långa fisk. Vinnarna som lade grunden till segern redan under gårdagen hade idag inte fått en enda fisk så de var något nervösa när vi ropade ut pristagare efter pristagare, men så tillslut kunde vi meddela dem Linus och Tomas ”Hulon” Olsson i Team T.O.P.P (520cm) att de är 2024 års Svenska mästare i gäddtrolling  Grattis !!

Silverplatsen tog Hytta Trolling som rapporterade flertalet gäddor under dagen och knaprade in rejält på segrarna men det räckte inte riktigt hela vägen (510cm).
Bronsplatsen tog Krokodilexpressen som också rapporterade in flertalet gäddor idag bla. ett mycket tidigt dubbelhugg i tävlingen och slutade sammanlagt på (485cm)
Den förnedrade 4.e platsen gick till Team Blackmaster (479cm)
5.a blev Vikapojkarna (467cm).

Ett stort tack till alla er som hjälpte till med att få runt hela arrangemanget i helgen ingen nämnd ingen glömd. 

Resultatlistan SM Gäddtrolling på Skagern finner ni HÄR


Fredagen bjöd på höstrusk




Tältet där Göran bjöd på kaffe och bullar hela helgen




Det blev en fin morgonstund under lördagen


Straxt klart för start 






Andreas värmer på köttgrytan som kom från
Svalans restaurang i Örebro



En svalare Söndagsmorgon


Minusgrader och isiga båtar





Prispallen under SM 2024
1.a T.O.P.P
2.a Hytta Trolling
3.a Krokodilexpressen