torsdag 26 april 2018

Jakten på storgäddorna

Årets gäddsatsning i norra vättern drog ut på tiden då vintern var lång och värmen kom fort. Jag och Pär hade planerat att fiska redan förra veckan när det fortfarande fanns is i några vikar men jag kunde inte få ledigt då så vi fick skjuta på fisket en vecka senare. Tisdag morgon hämtade jag i alla fall båten för första gången i år tankade och traskade ner till Åmmeberg. Pär var redan på plats och vi var hoppfulla om att få bända gäddor som förhoppningsvis inte hunnit leka ännu. Vi hade rapporter om 2 gäddor över 12.5kg via spinnfiske och visste att gäddleken var i full gång redan i fredags när det var värmebölja i vårt land. Med båten fullpackad av spön och beten for vi iväg till några av våra hotspots men det var stendött inte en följare ens. Tror vi fiskade över en timme innan första gäddan behagade att visa sig och det var en liten förvirrad hanfisk på kilot. Förflyttade oss vik efter vik och en ny liten gädda behagade nappa då och då men släppte oftast efter någon meter. Vid lunchtid började det regna och det skulle hålla i sig fram till kvällen men det visste vi. Väldigt få båtar ute men det var en båt som lyckades vara före oss i vikarna hela tiden vilket inte är optimalt men vi skall inte skylla på det bara för att det nappade dåligt. Dagen slutade med 4 gäddor till mig och 3 till Pär och toppfisken för dagen låg på dryga 4kg vilket är katastrof.
Onsdagen skulle först bjuda på molnighet som sedan skulle spricka upp och solen titta fram. Jag var nere vid hamnen vid 07.30 och Pär satt redan där och väntade på mig. Han berättade att han träffat personen i den där båten som var före oss  igår och den killen hade haft en kanondag med 30 landade gäddor varav 4 över 110cm. Vilken käftsmäll det blev på morgonen men då finns ändå hopp om bra fiske så det peppade upp mig rejält för vi hade ändå lagt halva gårdagen på att reka vatten som vi aldrig varit på och nu visste vi också vart han hade fiskat. I med grejerna och iväg till den heta platsen och väl framme stod redan "den där båten"  efter vassen och spinnfiskade. Vi tog en plats 300m längre bort och jag fick snabbt en gädda på ca 2kg där rommen sprutade ur magen så den släpptes försiktigt åter. Några kast senare tappar jag en och så fick jag en gädda Pär tappar också en som hugger precis när draget lämnar vattenytan vid båtkanten. Inte mycket mera hände sen på den platsen så vi för iväg långt ut i skärgården där vattentempen låg under 5 grader men där hade vi bara gäddor som simmade efter och under våra beten utan att göra utfall så vi drog oss inåt efter fastlandet igen. Fisket var liknande där många som simmade efter eller högg försiktigt för att sedan lossna. Solen började nu titta fram och gäddleken började ta fart för det plaskade överallt vart vi än stannade. Jag knep gädda 3 och 4 men de var också små hanar. Idag var det dessutom fler båtar ute säkert över 10st så det var lite trångt på sina ställen så vi for tillbaka dit vi började och där fick jag gädda nr 5 samt tappade någon. På slutet av dagen så fiskade vi oss hemåt och där i en lä vik så ser jag en romstinn metergädda simma efter mitt bete men hon missar betet när hon äntligen gör ett utfall. Jag skriker och svär samtidigt som betet "hänger" kvar i vattnet och ser att gäddan kommer åter och slukar jerken, mothugg gäddan går upp i luften och skakar betet kommer flygande sen är det över......
Inget flyt alls idag men jag får en lite rompa till och landar på totalt 6 gäddor och 5 tappade Pär nollar och med endast en tappad så har han en mycket sämre dag så jag skall väl inte klaga. Vi ger upp denna säsong nu men det går förmodligen att fiska ett tag till eftersom vatten tempen bara är mellan 5-9 grader men jag har inte tid i min kalender som är fullbokad med annat :)