tisdag 29 oktober 2019

Abborrfiske på Vänern

Tog en ledig dag igår eftersom jag tyckte att söndagens väder var för dåligt så när de visade solsken och svag vind för måndagen så tvekade jag inte. Har lovat mor och far abborrfiske från båt hela sommaren men det har aldrig blivit av, så när jag frågade om de ville med ut på Vänern blev det ett rungande JA. Väderprognosen för Kristinehamn soligt några minusgrader och en nordvästlig vind på 2-3m, var mest rädd för kylan så det blev många lager med kläder. Hämtade båten vid 07.00 och åkte och tankade den sedan han jag halvvägs till Karlskoga när alla ljusen på trailern slocknade. Samma visa hände ju sist också när vi var till Vikern och trollade, hittar inget fel men säkringarna går hela tiden i nya bilen. Jordfel sa brorsan när jag pratade med honom och det är lika bra att byta ut allt till ledbelysning och dra nya kablar eftersom trailern nu är 19 år gammal. Kom förbi efter fisket så fixar vi det tar kanske 1 timme sa han så jag drog vidare till Kristinehamn för jag skulle vara där till 09.00. Vid Kapurja var vi nästan ensamma förutom några som lyfte upp båtar med kranen. Packade båten och tog farleden västerut förbi Ölmeviken och sedan rakt ut mot öppna sjön. Tyckte det såg lite konstigt ut i horisonten precis som om det gick vågor där ute och visst tusan gjorde det när vi kom ut. Vågor som skummade på toppen så båten for åt alla håll och vi hamnade direkt i världens måsdyk och med fisk högt och lågt på ekolodet. Men jag tvekade aldrig utan körde direkt därifrån och siktade in mig på några berghällar längre bort där vi kunde få lite skydd från vinden. Frågade hur fasiken det kunde vara så fel på väderprognosen då pappa svarade att prognosen för vänern var 6-8 m, var bara Kristinehamn som hade svag vind då det ligger i lä :(
Det fanns inte en fisk på ekolodet runt berghällarna letade i över 30 minuter innan jag såg några måsar som flaxade inom lämpligt avstånd. Åkte dit och ankrade på ett djup av 17 m fick genast 2 st hugg och det var allt under de 20 min vi låg där och kastade. Letade oss vidare i säkert 30 min till men ingenting av värde dök upp på skärmen så tiden rann iväg fort då dagarna nu är korta. Sa till att vi åker ut till måsarna där vi var från början för vågorna var nu lite mindre och måsarna var kvar. Såg lite fisk på ekolodet och ankrade upp på 20 m med mitt 8kgs ankare och 30 meter lina, släppte ner tacklet lagom djupt där jag såg fisk på ekolodet och det högg direkt. En 5hgs abborre slukade kroken på mitt Gomoku drag och när pappa väl fick ner sin lilla abborrpirk på pimpelspöt högg det även för honom. Men vi drev på bra med båten det såg jag på linorna när de försökte pimpla så vi han kanske få upp 6-7 abborrar innan det var över. Måsarna flyttade sig lite åt sidan så vi följde efter dit och ekolodet visade fisk så det blev ett nytt ankringsförsök men nu skarvade jag på 15m lina till så då fastnade vi ordentligt med ankaret så vi kunde fiska. Vi fick genast fisk alla 3 och det var fin abborre ofta på 4-6 hg men det kom någon liten rackare också ibland, pappa lyckades få en stor snorgärs också på pimpel vilket inte var så uppskattat. Vinden tilltog sedan igen så 2 vågor slog in över relingen så vattnet sköljde över sätena inte så bra med 2 pers fram i båten när man ligger ankrad i vågorna. Abborren försvann sedan igen så vi fick leta vidare men det blev bara några ströfiskar under eftermiddagen sedan packade vi ihop precis efter 14 för det är en bit in tillbaka att åka i den höga sjön och dagsljuset försvinner fort nu på hösten. Nu gick det bra att ta sig in så vi var faktiskt i hamnen till 14.30 och jag rampade upp båten och åkte från Kristinehamn vid 15 för att hinna till brorsan innan det mörknade för jag hade ju inga ljus på trailern. I Karlskoga åkte jag till biltema och köpte kabel stickproppar och ledbelysning som vi sedan bytte så nu är all el tipptopp på trailern.
Tack för det brorsan :)
Pappa ringde senare på kvällen och berättade att vi fick 38 abborrar med en vikt av nästan 12 kg så det är ett snitt på över 300gr/st vilket är fin matfisk, så mamma hade nog fullt upp igår kväll med att flå abborre :) När jag fiskade igår sa använde jag ett tackel med 2 upphängare bestående av små jiggar som liknade norsar och ett Gomoku längst ner som kastvikt och 80% av de abborrar jag fick högg på draget.