söndag 10 november 2019

Älgjakt # 2

Under lördagen var det åter dags för ett drevpass i skogen när fiskeklubben skulle hjälpa till med älgjakt igen. 22 drevkarlar möttes upp i Nora på morgonen för vidare färd upp mot skjutfältet ovanför Dalkarsberg. Det hade snöat hela natten så det låg ett fint vitt snötäcke på 5 cm över skog och mark. Busschaufförerna fick ta det lite lugnt på vägarna för det var både halt och snömodd på vägbanorna denna dag.
Första sträckan att vandra denna dag var Borgadrevet som jag gått många gånger och där är det väldigt kuperat med höga berg och djupa dalar. Blev extra klurigt med all den snö som dolde både kvistar och hålor och så de snöiga grenarna där man skulle fram där snön rasade över ens axlar och ner i nacken. Man blev helt dyngsur på den 3km sträckan och speciellt många älgar fanns inte heller på dessa marker, jägarna sköt 1 kalv och sedan såg de några djur utom skotthåll. Efter det så åkte vi vidare till uppsamlingsplatsen för frukost och en värmande brasa. Ett litet klädombyte och på med värmevästen så kändes allt toppen igen.
Andra sträckan Skålnadrevet var den lättaste sträckan här är det inga kullar utan bara en massa mossar och en och annan bäckfåra som man behöver hoppa över. Finns förvisso många vattenhål att trampa igenom men mossarna var hyfsat frusna så det var som att gå på asfalt emellanåt. Några hundra meter innan boghalten så upptäckte jag och min kollega färska älgspår i snön där en av älgarna precis smitit förbi oss innan en liten tjärn. Men minuten senare hör vi 4 snabba skott och får reda på att man skjutit ko och kalv lite längre framför oss så det var flera älgar där i närheten av vattnet. Det sköts även en älgko och kalv till fast inte i närheten av platsen där vi gick i drevkedjan.
Efter det blev det uppstigning i bussarna och vi åkte ner till Snöbergshyttan för för korvgrillning och klädombyte igen, det är fasiken gudomligt att få byta till helt torra kläder efter sådana här pass. Inte alla hade tänkt på att ta med sig reservkläder så de stod och skakade i kylan samtidigt som man såg någon krake hälla vatten ur sina stövlar, ja ibland går man ner sig i något vattenhål eller inte hoppar så långt som man tror man kan när du skall över en bäck då är det bra med reservkläder det vet ni nu :)
Tredje sträckans utgångspunkt var inte alls långt från lägerelden så halva styrkan kunde gå ut till sina startplatser som är små nummerskyltar med motsvarande siffra som vi fått i drevkedjan för dagen. Här dröjde det inte lång stund innan man hittade färska älgspår i skogen, så jag försökte följa de så långt jag bara kunde utan att komma ur kurs men tyvärr så tappade jag tillslut bort spåren i den täta snårskogen. Efter halv sträckan så kom jag ut på en väg och där fanns det nattgamla fotspår efter en varg som knallat längs vägkanten flera hundra meter längs med en sjö. Längre fram så hade 2 älgar sprungit över vägen och ner till sjön och sedan tillbaka upp på vägen igen och rakt bort mot jägarna som satt vid änden på sjön. Hörde hur jägarna viskade i radion att ko och kalv var påväg fram till skytt nr 2 sedan small det 2 snabba skott och båda älgarna var fällda. Flera älgtjurar hade också setts löpande mellan och framför jägarna bla. en 12+ taggare som var lovlig men ingen fick något bra skottläge skyllde de på så han kan lugnt knalla omkring i skogen denna vinter för nu är jakten över. Som vanligt så värnade man om älgtjurarna så 4-10 taggare var inte lovliga att skjuta så därför blev det flest kalvar och kor som strök med idag. Totalt såg jägarna 34 älgar varav 8 sköts så de trycker inte av bössan på allt som rör sig i skogen. Jag knäppte några foton på den vackra snöklädda skogen som säger att vintern är på gång nu men inte riktigt än för det skall visst bli töväder minst 1 vecka framöver så kanske att isarna släpper på regnbågssjöarna så jag kan få komma iväg och flugfiska upp min fisk till julbordet ?
Utsikten precis innan första utgången i Borga

Hela skogen var snöklädd från trädkronorna och neråt



Det är skönt med en värmande brasa ibland och så lite mat i kroppen.