söndag 27 oktober 2019

Älgjakt

Igår så hjälpt jag och några av klubbmedlemmar i Noragyttorp till med att gå älgdrev när den årliga jakten var uppe på skjutfältet i Kilsbergen. Vi var hela 24 personer i drevkedjan och 22 jägare samt en slaktpatrull som fick utstå ett riktigt skitväder under åtminstone halva dagen.
Det första såtet var det blötaste och jag frös som en hund innan vi ens börjat vandra i skogen. Vi motar älgarna på en sträcka som är ca 2.5 - 3 km lång med hjälp av små horn/trumpeter som vi konstant blåser i för att försöka få älgarna att springa mot jägarna som sitter utställda på motsatt sida. Med en sämre karta och en kompass så skall vi sedan försöka att orientera oss fram via mossar och tät snårig skog, inte alltid man kommer fram exakt där man tänkt sig :)
såt 1. sköt de 2 st älgkalvar men vi i drevet såg nog minst 5 större djur som smet ut ur vår fälla vilket inte alls är ovanligt älgarna är smarta och har bra luktsinne och har bra koll på vart vi människor befinner oss i skogen. Efter det blev det frukost och ett klädbyte vid en lägereld så vi fick lite värme och näring. Här fick jag nu nytta av min nyinköpta batteridrivna värmeväst, den var skön att dra igång när man var kall och frusen. 
Såt 2 var lite torrare att gå men efter halva sträckan så började det blåsa och regna i motvind vilket inte är någon höjdare när man måste använda glasögon för att se kartan. Endast 1 älgko blev det sedan packade vi in oss i bussarna för att åka och äta lunch som alltid består av korv med bröd lite kaffe eller läsk framför en stor varm brasa. Här blev det ett komplett klädbyte inför sista såtet så nu blev man som en ny person pigg och stark. 
Såt 3 här slapp vi regnet men skogen var snårig och våt så man blev ändå blöt så det hette duga. Traskade på i 2.7 km och kom fram exakt till min jägare som var strålande glad och skulle genast skaka hand och berömde mig för att ha framföst ett koppel av älgar till honom. Var nog inte bara mitt tutande som störde älgarnas ro i skogen. Först hade det kommit en älgtjur på bara 10 meters avstånd och den hade 10 taggar till horn. Efter den kom en ny tjur med 8 taggar och efter det en med 6 taggar. Ingen av dessa fick han skjuta för 6-10 taggar var "fridlysta" under denna jakt. Men sedan kom det en pinntjur 2 taggar och då small det sedan kom det en ensam älgko som fick gå förbi för man fick bara skjuta 1 djur per jägare. Därför denna glädje för denna jägare som sett så många älgar knalla förbi passet. Vissa andra av jägarna fick inte se en enda älg under lördagen så kan det vara ibland. Trötta i benen och med blöta kläder så fick man åka hem till Örebro igen och var hemma runt 17 bara fylla tvättmaskinen med alla kläder och själv lägga sig i ett varmt bad i en timme. Blir 1 jakt till om ett par veckor då skall man ut igen och hoppas vädret blir bättre den gången.