söndag 11 september 2016

Kräftfiske på Vättern i helgen

Nu är årets kräftfiske klart och det gick smidigt och utan några större missöden förutom att ena plottern jävlades och hängde upp sig och startade om sig själv 53 gånger.
Jag, brorsan och hans sambo Sussie åkte ner till Granvik igår vid middagstid och sjösatte båten för att sedan fiska kräftor som brukligt vid denna tid. Vi styrde skutan bort mot Höjen i den något guppiga sydliga vinden som låg på runt 6 m/s. Kollade runt lite med lodet för att hitta hård botten innan vi la ner våra längor på 12-16m. Åter inne i Granvik fyllde vi båten med övernattningsprylar och for ut till Omboöar och slog läger för natten. Vid 19-tiden for vi ut och vittjade burarna för att se om kräftorna fanns där och det gjorde de fläckvis, tror vi fick 120st matnyttiga fast det fortfarande var ljust ute så det verkade lovande. Väl hemma vid tältet bjöds det på nykokt gulaschsoppa till kvällsmat vilket smakade superbt under den bara stjärnhimlen sedan satt vi och njöt av sensommarvärmen i bara t-shirt fram till 01.30. När vi kollade in väderprognosen för söndagen så hade Yr ändrat sin vindprognos från 4 m/s till 8 och rak sydlig vind det var inte kul 😣
Mycket riktigt när vi vaknade så gick vågorna vita ute på Vättern så det skulle bli en skumpig resa för att ta in burarna. Fick köra försiktigt mellan dyningarna för att inte bli för blöta. När vi drog upp bur för bur såg det ganska bra ut med konstant 15 kräftor i varje och storleken var normal typ 9-12 cm. Farhågorna om att 70% skulle kastas tillbaka likt mina vänners fiskeresor besannades inte, det var snarare så att 80% var över minimåttet på 10cm. Fyllde nästan en back med kräftor på morgonen som vi sedan fick sitta och solla igenom och kontrollmäta. Resan slutade med 440st kräftor med hem vad det blir i kilo vet jag inte men vi är nöjda mer behöver vi inte i frysen. När vi sedan rev lägret och skulle ta oss hem till Granvik ökade vinden ytterligare så vi fick en hel del kallduschar in i båten men det gick bra. Sedan återstod bara kräftkoket när man väl kom hem och det är nu klart så nu är det bara vänta på John Blund som kommer tidigt ikväll.