tisdag 20 oktober 2009

Kampen fortsätter...

Ge fan i våra vatten är ett samarbete mellan svenska musiker och Sportfiskarna. Projektet syftar till att uppmärksamma miljöproblemen under ytan och samla in pengar till fiskevård. Tidigare har bland annat ett samlingsalbum med 12 svenska rockband getts ut. Hittills har insamlingen resulterat i över 400 000 kronor till fiskevård.
Onsdagen 23 september släpptes Pernilla Anderssons nya album ”Ashbury Apples” som är tillägnat Ge fan i våra vatten. – Vi presenterar ett antal projekt över hela landet som får stöd från de insamlade medlen.
** Först ut blir Lärjeåns vattensystem där havsöringsbestånden minskat på senare år – en utveckling som ska vändas genom utrivning avvandringshinder. Det kan också bli aktuellt med utläggning av nytt lekgrus.
** En mil med lekbottnar för öringen i Moraån är vad vi vill åstakomma genom att vi vill riva dammen vid väg 57 i Järna så att havsöringen kan få vandra fritt upp till lekplatserna.
** Norrlandsälvarna Kågeälven och Byskeälven – Att bidra till att fler laxar når sina lekplatser har varit ett av målen så därför köper rädda laxen ut rätten att nyttja laxfälleplatserna från lokala byalag och yrkesfiskare.
** Rädda sveriges sydligaste harrbestånd i vättern-ett bestånd som dessvärre försvagats under senare år och en av åtgärderna är att vända trenden för att förbättra harrens lekplatser i tillflödena Hornån och Gagnån är att skapa fler lekrevir , då bör antalet lekande harrpar också öka i vätten.