söndag 10 november 2019

Älgjakt # 2

Under lördagen var det åter dags för ett drevpass i skogen när fiskeklubben skulle hjälpa till med älgjakt igen. 22 drevkarlar möttes upp i Nora på morgonen för vidare färd upp mot skjutfältet ovanför Dalkarsberg. Det hade snöat hela natten så det låg ett fint vitt snötäcke på 5 cm över skog och mark. Busschaufförerna fick ta det lite lugnt på vägarna för det var både halt och snömodd på vägbanorna denna dag.
Första sträckan att vandra denna dag var Borgadrevet som jag gått många gånger och där är det väldigt kuperat med höga berg och djupa dalar. Blev extra klurigt med all den snö som dolde både kvistar och hålor och så de snöiga grenarna där man skulle fram där snön rasade över ens axlar och ner i nacken. Man blev helt dyngsur på den 3km sträckan och speciellt många älgar fanns inte heller på dessa marker, jägarna sköt 1 kalv och sedan såg de några djur utom skotthåll. Efter det så åkte vi vidare till uppsamlingsplatsen för frukost och en värmande brasa. Ett litet klädombyte och på med värmevästen så kändes allt toppen igen.
Andra sträckan Skålnadrevet var den lättaste sträckan här är det inga kullar utan bara en massa mossar och en och annan bäckfåra som man behöver hoppa över. Finns förvisso många vattenhål att trampa igenom men mossarna var hyfsat frusna så det var som att gå på asfalt emellanåt. Några hundra meter innan boghalten så upptäckte jag och min kollega färska älgspår i snön där en av älgarna precis smitit förbi oss innan en liten tjärn. Men minuten senare hör vi 4 snabba skott och får reda på att man skjutit ko och kalv lite längre framför oss så det var flera älgar där i närheten av vattnet. Det sköts även en älgko och kalv till fast inte i närheten av platsen där vi gick i drevkedjan.
Efter det blev det uppstigning i bussarna och vi åkte ner till Snöbergshyttan för för korvgrillning och klädombyte igen, det är fasiken gudomligt att få byta till helt torra kläder efter sådana här pass. Inte alla hade tänkt på att ta med sig reservkläder så de stod och skakade i kylan samtidigt som man såg någon krake hälla vatten ur sina stövlar, ja ibland går man ner sig i något vattenhål eller inte hoppar så långt som man tror man kan när du skall över en bäck då är det bra med reservkläder det vet ni nu :)
Tredje sträckans utgångspunkt var inte alls långt från lägerelden så halva styrkan kunde gå ut till sina startplatser som är små nummerskyltar med motsvarande siffra som vi fått i drevkedjan för dagen. Här dröjde det inte lång stund innan man hittade färska älgspår i skogen, så jag försökte följa de så långt jag bara kunde utan att komma ur kurs men tyvärr så tappade jag tillslut bort spåren i den täta snårskogen. Efter halv sträckan så kom jag ut på en väg och där fanns det nattgamla fotspår efter en varg som knallat längs vägkanten flera hundra meter längs med en sjö. Längre fram så hade 2 älgar sprungit över vägen och ner till sjön och sedan tillbaka upp på vägen igen och rakt bort mot jägarna som satt vid änden på sjön. Hörde hur jägarna viskade i radion att ko och kalv var påväg fram till skytt nr 2 sedan small det 2 snabba skott och båda älgarna var fällda. Flera älgtjurar hade också setts löpande mellan och framför jägarna bla. en 12+ taggare som var lovlig men ingen fick något bra skottläge skyllde de på så han kan lugnt knalla omkring i skogen denna vinter för nu är jakten över. Som vanligt så värnade man om älgtjurarna så 4-10 taggare var inte lovliga att skjuta så därför blev det flest kalvar och kor som strök med idag. Totalt såg jägarna 34 älgar varav 8 sköts så de trycker inte av bössan på allt som rör sig i skogen. Jag knäppte några foton på den vackra snöklädda skogen som säger att vintern är på gång nu men inte riktigt än för det skall visst bli töväder minst 1 vecka framöver så kanske att isarna släpper på regnbågssjöarna så jag kan få komma iväg och flugfiska upp min fisk till julbordet ?
Utsikten precis innan första utgången i Borga

Hela skogen var snöklädd från trädkronorna och neråtDet är skönt med en värmande brasa ibland och så lite mat i kroppen.

lördag 9 november 2019

Tävlingsprogram vintern 2019/2020

Då var det dags att presentera lite pimpeltävlingar inför vintern som verkar allt närmare,  har fått in tävlingsprogram från ett antal distrikt nu så 266 tävlingar finns det just nu.
Örebro
Västmanland
Värmland
Dalarna
Södermanland
Väst/Norrbotten
Västernorrland
Skaraborg
Hälsingland
Kalmar
Östergötland
Jönköping
Norge
Jämtland
Stockholm
Saknar fortfarande Älvsborg och Gästrikland  
Tävlingsprogram 2019/2020

tisdag 29 oktober 2019

Abborrfiske på Vänern

Tog en ledig dag igår eftersom jag tyckte att söndagens väder var för dåligt så när de visade solsken och svag vind för måndagen så tvekade jag inte. Har lovat mor och far abborrfiske från båt hela sommaren men det har aldrig blivit av, så när jag frågade om de ville med ut på Vänern blev det ett rungande JA. Väderprognosen för Kristinehamn soligt några minusgrader och en nordvästlig vind på 2-3m, var mest rädd för kylan så det blev många lager med kläder. Hämtade båten vid 07.00 och åkte och tankade den sedan han jag halvvägs till Karlskoga när alla ljusen på trailern slocknade. Samma visa hände ju sist också när vi var till Vikern och trollade, hittar inget fel men säkringarna går hela tiden i nya bilen. Jordfel sa brorsan när jag pratade med honom och det är lika bra att byta ut allt till ledbelysning och dra nya kablar eftersom trailern nu är 19 år gammal. Kom förbi efter fisket så fixar vi det tar kanske 1 timme sa han så jag drog vidare till Kristinehamn för jag skulle vara där till 09.00. Vid Kapurja var vi nästan ensamma förutom några som lyfte upp båtar med kranen. Packade båten och tog farleden västerut förbi Ölmeviken och sedan rakt ut mot öppna sjön. Tyckte det såg lite konstigt ut i horisonten precis som om det gick vågor där ute och visst tusan gjorde det när vi kom ut. Vågor som skummade på toppen så båten for åt alla håll och vi hamnade direkt i världens måsdyk och med fisk högt och lågt på ekolodet. Men jag tvekade aldrig utan körde direkt därifrån och siktade in mig på några berghällar längre bort där vi kunde få lite skydd från vinden. Frågade hur fasiken det kunde vara så fel på väderprognosen då pappa svarade att prognosen för vänern var 6-8 m, var bara Kristinehamn som hade svag vind då det ligger i lä :(
Det fanns inte en fisk på ekolodet runt berghällarna letade i över 30 minuter innan jag såg några måsar som flaxade inom lämpligt avstånd. Åkte dit och ankrade på ett djup av 17 m fick genast 2 st hugg och det var allt under de 20 min vi låg där och kastade. Letade oss vidare i säkert 30 min till men ingenting av värde dök upp på skärmen så tiden rann iväg fort då dagarna nu är korta. Sa till att vi åker ut till måsarna där vi var från början för vågorna var nu lite mindre och måsarna var kvar. Såg lite fisk på ekolodet och ankrade upp på 20 m med mitt 8kgs ankare och 30 meter lina, släppte ner tacklet lagom djupt där jag såg fisk på ekolodet och det högg direkt. En 5hgs abborre slukade kroken på mitt Gomoku drag och när pappa väl fick ner sin lilla abborrpirk på pimpelspöt högg det även för honom. Men vi drev på bra med båten det såg jag på linorna när de försökte pimpla så vi han kanske få upp 6-7 abborrar innan det var över. Måsarna flyttade sig lite åt sidan så vi följde efter dit och ekolodet visade fisk så det blev ett nytt ankringsförsök men nu skarvade jag på 15m lina till så då fastnade vi ordentligt med ankaret så vi kunde fiska. Vi fick genast fisk alla 3 och det var fin abborre ofta på 4-6 hg men det kom någon liten rackare också ibland, pappa lyckades få en stor snorgärs också på pimpel vilket inte var så uppskattat. Vinden tilltog sedan igen så 2 vågor slog in över relingen så vattnet sköljde över sätena inte så bra med 2 pers fram i båten när man ligger ankrad i vågorna. Abborren försvann sedan igen så vi fick leta vidare men det blev bara några ströfiskar under eftermiddagen sedan packade vi ihop precis efter 14 för det är en bit in tillbaka att åka i den höga sjön och dagsljuset försvinner fort nu på hösten. Nu gick det bra att ta sig in så vi var faktiskt i hamnen till 14.30 och jag rampade upp båten och åkte från Kristinehamn vid 15 för att hinna till brorsan innan det mörknade för jag hade ju inga ljus på trailern. I Karlskoga åkte jag till biltema och köpte kabel stickproppar och ledbelysning som vi sedan bytte så nu är all el tipptopp på trailern.
Tack för det brorsan :)
Pappa ringde senare på kvällen och berättade att vi fick 38 abborrar med en vikt av nästan 12 kg så det är ett snitt på över 300gr/st vilket är fin matfisk, så mamma hade nog fullt upp igår kväll med att flå abborre :) När jag fiskade igår sa använde jag ett tackel med 2 upphängare bestående av små jiggar som liknade norsar och ett Gomoku längst ner som kastvikt och 80% av de abborrar jag fick högg på draget.

söndag 27 oktober 2019

Älgjakt

Igår så hjälpt jag och några av klubbmedlemmar i Noragyttorp till med att gå älgdrev när den årliga jakten var uppe på skjutfältet i Kilsbergen. Vi var hela 24 personer i drevkedjan och 22 jägare samt en slaktpatrull som fick utstå ett riktigt skitväder under åtminstone halva dagen.
Det första såtet var det blötaste och jag frös som en hund innan vi ens börjat vandra i skogen. Vi motar älgarna på en sträcka som är ca 2.5 - 3 km lång med hjälp av små horn/trumpeter som vi konstant blåser i för att försöka få älgarna att springa mot jägarna som sitter utställda på motsatt sida. Med en sämre karta och en kompass så skall vi sedan försöka att orientera oss fram via mossar och tät snårig skog, inte alltid man kommer fram exakt där man tänkt sig :)
såt 1. sköt de 2 st älgkalvar men vi i drevet såg nog minst 5 större djur som smet ut ur vår fälla vilket inte alls är ovanligt älgarna är smarta och har bra luktsinne och har bra koll på vart vi människor befinner oss i skogen. Efter det blev det frukost och ett klädbyte vid en lägereld så vi fick lite värme och näring. Här fick jag nu nytta av min nyinköpta batteridrivna värmeväst, den var skön att dra igång när man var kall och frusen. 
Såt 2 var lite torrare att gå men efter halva sträckan så började det blåsa och regna i motvind vilket inte är någon höjdare när man måste använda glasögon för att se kartan. Endast 1 älgko blev det sedan packade vi in oss i bussarna för att åka och äta lunch som alltid består av korv med bröd lite kaffe eller läsk framför en stor varm brasa. Här blev det ett komplett klädbyte inför sista såtet så nu blev man som en ny person pigg och stark. 
Såt 3 här slapp vi regnet men skogen var snårig och våt så man blev ändå blöt så det hette duga. Traskade på i 2.7 km och kom fram exakt till min jägare som var strålande glad och skulle genast skaka hand och berömde mig för att ha framföst ett koppel av älgar till honom. Var nog inte bara mitt tutande som störde älgarnas ro i skogen. Först hade det kommit en älgtjur på bara 10 meters avstånd och den hade 10 taggar till horn. Efter den kom en ny tjur med 8 taggar och efter det en med 6 taggar. Ingen av dessa fick han skjuta för 6-10 taggar var "fridlysta" under denna jakt. Men sedan kom det en pinntjur 2 taggar och då small det sedan kom det en ensam älgko som fick gå förbi för man fick bara skjuta 1 djur per jägare. Därför denna glädje för denna jägare som sett så många älgar knalla förbi passet. Vissa andra av jägarna fick inte se en enda älg under lördagen så kan det vara ibland. Trötta i benen och med blöta kläder så fick man åka hem till Örebro igen och var hemma runt 17 bara fylla tvättmaskinen med alla kläder och själv lägga sig i ett varmt bad i en timme. Blir 1 jakt till om ett par veckor då skall man ut igen och hoppas vädret blir bättre den gången. 

måndag 14 oktober 2019

Noratouren avslutning Vikern

Igår så var det den sista deltävlingen i Noratouren som vi kallar vår trollingserie som vi kör här i länet och tävlingsarena var sjön Vikern som ligger precis vid Gyttorp. Efter 3 deltävlingar så leder vi serien några futtiga poäng före Gäddkungen och Rivalerna sedan tror jag det finns chans för 5 olika team att ta hem årets seger i touren så det är tight i toppstriden. 05.45 träffade jag Knoppen ute vid båtgaraget på morgonen och idag var han t.o.m. före mig dit ut för ovanlighetens skull :) Vi kopplade på trailern och begav oss av mot Gamla Viker där båtrampen och starten är när vi tävlar på sjön och väl framme fick jag höra att lysena på trailern inte fungerade som sig bör. Lite snabb felsökning i säkringsdosorna gav inget resultat i mörkret och klokare blev man inte av instruktionsboken som inte angav vilken säkring som gick vart på bilen ? Fanns ingen tid för grundligare undersökning så det var bara att sjösätta ekipaget och börja ta emot anmälan från de 20 team som kom till start. Sjösättningar och kaptensmöte avlöpte i tid så vi fick åka iväg med båtarna 07.50 men inte börja fiska före 08.00. Vi satte fart mot sjöns bortre ände som vanligt och var framme precis i tid för att få börja lägga ut våra pulkor och beten. Bottendjupen varierar kraftigt på den här platsen från 3m ner till 15 men med stora partier på 6-8 m och där brukar vi hitta fisken. Det tog 20 minuter innan första gäddan högg på ett av mina ytbeten och den drillningen var odramatisk för jag bara planade in en 65cm gädda på ytan och rätt in i håven. 12 minuter senare får vi 2 gäddor till 50 + 63cm sedan åker vi runt utan ett hugg den närmsta 1,5 timmen. Vid 10-tiden lyckas vi skrämma upp en 59cm och halvtimmen senare får jag en lite bättre fisk på kroken där kollegan Knoppen gör årets sämsta håvning och krokar wobblern i utsidan av håven så att vi inte kan få i fisken. Med lite gap skrik och en gnutta tur så hamnar gäddan tillslut inne i håven och vi kunde mäta in en 73cm till samlingen. Vi gör ett par wobblerbyten och vänder tillbaka dit där vi började så när klockan är 11 får Knoppen först en abborre sedan drar vi 2 gäddor och ytterligare en abborre inom 15 minuter. Att något sådant skulle kunna ske idag hade jag lite på känn så jag tog med en stor balja som fylldes med vatten, där vi kunde sumpa fisken innan fotografering och på så vis direkt och effektivt kunna lägga ut betena igen och fiska vidare. Att sumpa fisken 10 minuter underlättar ibland också att du får lite extra tid för att styra båten bort från otäcka grund eller krocka med andra båtar bara för att du måste fotografera en fisk mot brädan. Vid 12-tiden får vi vår 10.e fisk på pappret och det blir vår största gädda idag 87cm och det var Knoppen som lurade upp den, själv kontrar jag lite senare med 2 nya gäddor. Fick ett brutal hugg på min djuprigg där gäddan genast tog 20m lina sedan kunde jag knappt inte få in en meter så vi fick lägga ur växeln för att inte riskera att slita betet ur käften på fisken. En lite stund senare med lite gäddfrossa i kroppen så dyker det upp en inte alls så stor fisk bakom motorn, gäddan på 76cm är helt insnurrad i fiskelina och tafs runt näbben så utan att öppna munnen kunde gäddan fightas ordentligt men jag fick upp den till slut. När gäddan ligger i håven så hugger det på ett av Knoppens ytbeten men den fisken lossar till vår besvikelse och det skulle bli kostsamt skulle det visa sig senare idag. Eftermiddagen blir sedan väldigt seg med knappt några hugg alls men vi lurade i.a.f. upp 1 godkänd abborre och 2 gäddor till så med 15 fisk på pappret borde vi var med i toppen tänkte vi. Väl iland så visar sig sjön från sin bästa sida där många team har över 10 fisk och värsta konkurrenten Gäddkungen har så många som 17st så chansen för oss är om vi kan knipa 2.a platsen idag för den räcker för vinst åt oss i serien. Men vi har 2 team till tätt före oss så vi torskar i serien med futtiga 13cm till den där andraplatsen som skulle behövts, det är väldigt nära och det kan ha varit den där tappade fisken idag som avgjorde det hela. Nu blev vi 2.a i Noratouren för 7.e året på raken det är fasiken en jäkligt bra bedrift det med. Nya försök nästa år för det här var nog årets sista tävling på öppet vatten för mig.
Dagens resultat från deltävling 4 Vikern hittar ni HÄR
Totalen i Noratouren finner ni HÄR
Skickar ett stort TACK till er som är med och kämpar på tävlingarna och till er som gärna hjälper till så att vi kan arrangera tävlingarna.
Sedan tackar vi Sporting som år efter år skänker priser till serien TACK

               

tisdag 8 oktober 2019

Nora Trolling Tour delt.4 Vikern

Deltävling 4 i touren på Vikern vid Gyttorp
Söndag 13 Oktober
Tid: 8-15 möte 07.40
Max 6 spön/betete 
Avgift 200kr för tävlingen + 20 parkering
Start och ramp vid gamla Viker i söderänden av sjön (Naturramp)
Glöm ej måttbrädorna hemma.
Abborre Gädda Öring räknas
Prisutdelning deltävlingen så fort som möjligt och efter det prisutdelning av hela touren.
Glöm ej att ta med er skänkta priser till serien. 
Om det är det någon utanför touren som vill vara med och tävla så hör av er till något av ordinarie teamen så får vi fixa fram en måttbräda till er.
Alla välkomna.


måndag 7 oktober 2019

Pimpeltävlingar vintern 2019-2020

Pimpel (2019-2020)
26 December  Noragyttorp Norrsjön serie 1

1 Januari  Borlänge Ösjön
5 Januari  Hällekroken Siksjön serie 2
12 Januari   Noragyttorp Norasjön serie 3
25 Januari  Noragyttorp reservdag
26 Januari  Karlskoga DM lag

2 Februari  Noragyttorp DM individuellt
8 Februari  RST Skaraborg
9 Februari  Noragyttorp Alsen serie 4
15 Februari Götlunda DM mormyska
16 Februari Degerfors serie 5
22 Februari Levi Svedberg Challange Storsjön
23 Februari Borlänge Runnmästerskapet
23 Februari Cancerpimpeln Lien ?

29 Februari SM Arvika Värmland
1 Mars SM Arvika Värmland
7 Mars Borlängemästerskap Ösjön
8 Mars Falumästerskap Runn 

söndag 29 september 2019

Höstträffen Örebro

Idag så genomfördes Höstträffen en öppen tävling i internationellt mete nere i Svartån Örebro. Jag började söndagsmorgonen med att klyva majskorn då jag vet att Thomas fick riktigt bra på just majskorn igår både feta mörtar och savar. Sedan började jag plocka ihop mina meteprylar för avfärd ner mot ån då jag upptäckte att halva maskburken rymt ut på altangolvet under natten så jag fick jaga maskar där en bra stund. På plats nere vid ån slöt 17 deltagare upp och vi fördelade oss på 2 sektioner där topp 3 skulle få priser både på sektionerna och totalt i tävlingen. Vi tävlade på sträckan från nederdelen av raksträckan neråt förbi båthamnen fram till första vassen. Lyckades knipa den övre kantplatsen vid lottningen och Tommy Lindblom drog den neråt, kanterna var ju väldigt vinstgivande igår så det kändes nog bra för oss båda. Sektionen jag hamnade på döptes direkt om till "värmlandssektionen" av de andra deltagarna då jag tror att alla tillresta värmlänningar hamnade precis just där. Jag hörde också att de gillade att fiska löja och att Zetterqvist var en fena på att dra dem så det skulle bli tufft att hävda sig här idag. Då vi alla tävlade i "elitklassen" så fanns det inga begränsningar varken på spömängden eller mäskmängd så jag tacklade upp 7 st metspön från 3.5 till 7 m både löjspön och bottenspön, mitt 8m spö utelämnade jag idag då det inte gav några braxar igår och här uppåt brukar de inte bli flera. Mäsket idag blev champion + och lite brasem och så en massa maggots och majs där i. Jag kastade ut 12 bollar på 6-7 m och några inne på 4 m sedan provade jag direkt ute 7m när starten gick men inte ett napp så jag skiftade till 5 m inte ett napp där heller. Blev till att börja meta löja precis som alla andra gjorde för de nappade i alla fall och det fanns faktiskt riktigt stora löjor så det gick nog ungefär 3 löjor på en normalstor mört. Pratade med lite folk innan start och alla sa att de nog skulle meta löja i 2 timmar för att sedan skifta till längre spön och fiska efter botten om det fanns fisk där ute. Jag stod bara ut i 30 minuter med löjorna sedan kliade det i "långspöarmen" så jag provade 7.an igen och fick ett par mörtar men det var ganska så långt mellan huggen. Vattnet stod helt stilla så man fick lirka lite med flötet så att det nappade. Bytte senare till 5 m och då började det strömma lite grann och plötsligt så fanns det hur mycket mört som helst, det nappade så fort man la ut flötet. 15 minuter sedan stod vattnet stilla igen och knappt ett napp som natt och dag. Provade hela spö arsenalen och fick någon ströare bla. en braxen, provade maskar maggots och majs och det sistnämnda funkade bäst för majsen brydde sig inte löjorna om så den han komma ner till botten där mörtarna stod. Grannarna hade nu hivat upp en jädra massa löja så jag låg nu riktigt långt efter så jag hade inget annat val mer än att försöka få igång fisken efter botten och gärna lite bonusar om jag skulle ha någon som helst chans. Efter 2.5 timme såg jag att vattnet började röra sig igen så då fick jag igång mörten ute på 6 m via majs och jag "köttade" ordentligt där en stund och mörtarna blev bara större och större ibland satt man bara och väntade på att toppen skulle knäckas på metspöt. Men precis som tidigare så slutade det plötsligt att strömma och fisket dog ut helt igen. Fick kämpa hela sista timmen utan ström och nappen var knappt synliga, lurade brax nr 2 men den var liten och det kändes lite som det var här som jag tappade chansen på en topplacering. Faan ta dem som skötte vattenföringen i helgen för den var bedrövligt dålig :(
Efter 4 timmar så blev jag förste man att väga in min fångst vågen stannade på 9 260gr vilket kanske inte var så dåligt men min närmaste granne Milojko vägde genast in mera så där blev det pisk direkt och så fortsatte det tyvärr neråt på sträckan. 
A1 Janne Stange 9260gr
A2 Milojko Divkovic 11 140gr  (3)
A3 Leif Skogfeldt 3260gr
A4 Lennart Grääs 11 660gr  (2)
A5 Emir Nastic 1540gr
A6 Kent Svensson 8100gr
A7 Patrik Zetterqvist 17 240gr  (1)
A8 Anton Olesen 2560gr
A9 Kurt-Arne Larsson 9940gr
........................................................
B1 Marcus Claussen 9520gr
B2 Thomas Larsson 5140gr
B3 Marcus Enström 14 160gr  (2)
B4 Per Nilsson 7540gr
B5 Esa Haarala 9320gr
B6 Jesper Dyberg 5700gr
B7 Patrik Dahlström 13 000gr  (3)
B8 Tommy Lindblom 15 140gr  (1)lördag 28 september 2019

DM4 Internationellt mete Svartån

Vi blev bara 10 personer som kom till start på den sista deltävlingen idag trots att tävlingen var öppen för alla distrikt. Det blev 4 i elitklassen och 6 st i den begränsade klassen. Vet inte hur eliten blev lottade men de satt som vanligt längre ner på sträckan och de bestämde sig för att löja inte skulle räknas idag.
Den begränsade klassen räknade all fisk och blev lottade som så här
6. Thomas Larsson (längst ner)
5. Per Nilsson
4. Kurt-Arne Larsson
3.  Jan-Erik Stange
2. Anton Olesen
1. Nils Lovén
Jag tacklade 8 m med 4gr
7 m med en feeder
Matchspö med slider och så ett 4 m för löja.
Mäsket för dagen blev 1.5 kg braxenpanka med massor av maggots och majs till grundmäskningen sedan 1.5 kg river black och lite pepparkaka som underhållsmäsk. När vi började grundmäska så vaknade åns alla löjor  till liv så det kokade i vattnet, var helt omöjligt att komma igenom stimmen när vi började fiska. Fick skifta från maggots till mask för att komma ner och då nappade det både mörtar och björknor och ibland t.o.m. någon finare abborre mellan 1-2 hg. Efter första timmen såg jag de första braxarna landas men storleken var blygsam så de var inte alls vinstgivande. Jag fiskade med 8 m den första 1,5 timmen sedan skiftade jag till matchspöt när handlederna värkte som mest och det var bra för den metoden gav lite större fisk varför vet jag inte men så var det. Jag fick mest björkna idag och så lite mörtar, tror jag fick 5 abborrar och 2 braxar också. Kantplatserna dominerade under tävlingen såg att både Thomas och Lovén håvade flera gånger vilket var stressande när man själv bara fick frimärken till björknor. Fick trixa byta djup och byta spön så fort nappfrekvensen avtog mycket pga. strömmen i ån som trilskades under tiden vi var där. Ibland strömmade det någon kvart men oftast stod vattnet stilla och det gillar inte fisken. Löjorna blev också en pina tävlingen igenom då de var framme och drog i alla beten, oftast så kom man inte ner till botten speciellt inte när man precis mäskat.
Efter 4 timmars fiske blev det i allaf all så här i resultatlistan....
Elitklassen
1. Jesper Dyberg 8980gr
2. Patrik Dahlström 8940gr
3.  Marcus Claussen 6560gr
4.  Esa Haarala  6060gr
Begränsat
1. Thomas Larsson 10 220gr
2. Nils Lovén 9920gr
3. Jan-Erik Stange 9180gr
4. Per Nilsson 8660gr
5. Kurt-Arne Larsson 8320gr
6. Anton Olesen 3100gr
.......................................................
DM Elit
1 Jesper Dyberg 1+1+1 = 3
2 Palle 1+2+2 = 5
3 Conny Larsson 3+×+×
4 Emir Nastic 4+x+x
5 Harald Karlsson 5+x+x

DM begränsat (Vi fick särskilja segraren genom totalvikten på 3 tävlingar)
1 Jan-Erik Stange 1+1+2 = 4 (35 040gr)
2 Thomas Larsson 1+1+2 = 4 (33 880gr)
3 Nils Lovén 2+3+4 = 9
4 Kurt-Arne Larsson 3+5+5 = 13
5 Nils Ekbom 3+x+x
6 Per Nilsson  4+x+x
Nya fisketag imorgon på höstträffen i Svartån då skall det fightas med de stora killarna ;D
 

onsdag 25 september 2019

Div. Internationellt mete

Lördagen 28/9 har Örebrodistriket DM4 i internationellt mete
Vi kör i Svartån nere vid Naturens hus.
Lottning 09.00 Fiske 11.00 - 15.00
Denna tävling är även öppen för andra deltagare utanför Örebrodistriktet
Elitklass och begränsad klass
Avgift 100kr
........................................................................................................
Söndag den 29 September kör vi Höstträffen i Svartån Örebro.
Ingen föranmälan krävs
Avgift: 200kr
Lottning  09.00  Fiske 11.00 - 15.00
En klass
Sektionspriser samt till minst 3 högsta totalvikterna.
Vi samlas vid parkeringen till badplatsen på vägen mot Naturens Hus.
Det pågår en del byggarbeten runt bussbron vid slussen så man kan kanske inte åka över bron söderifrån ? Åk mot sjukhuset så är det skyltat ner till Naturens hus.
Alla hjärtligt välkomna!
Frågor kontakta Jesper Dyberg 070-8489500söndag 22 september 2019

DM3 Internationellt mete Frövi

Idag så genomförde vi vår 3.e DM-deltävlingen i internationellt mete och arenan var Frövidammen inget favoritställe för min egen del. Tror jag var här 2 gånger förra året och jag var aldrig över 1.5kg men nu verkar det nappa bättre för de vann visst här på över 10kg förra helgen när de tävlade. Vi blev bara 6st deltagare varav en av oss var en utböling (Claussen) så 4 av oss tävlade i den begränsade klassen och de blev bara 2 i elitklassen.
Lottningen blev så här
1. Jesper Dyberg
2. Marcus Claussen
3. Thomas Larsson
4. Nils Lovén
5. Jan-Erik Stange
6. Kurt-Arne Larsson
Mäsket idag blev 3kg River black några dl krossad hampa och lite PV1 samt några dl frysta och levande maggots, satsade på småfisk då jag trodde det började bli lite för kallt för braxen.
Tacklade upp 6 + 8 m med 2 respektive 2.5gr tackel ett feederspö och ett matchspö med slider.
Med 8m spöt så var det över 4m djupt så där koncentrerade jag mitt mäskande med 8 bollar det fick räcka. Det blev napp på först utlägget liksom det andra och tredje, ja det högg på varenda utlägg första 1.5 timmen. Det var mört abborre och sarvar från 30 gr upp till 150gr blev tillslut lite tråkigt att bända med ett 8 metersspö hela tiden. Bytte och provade med 6.an men det blev bara ett par ströfiskar så då bytte jag till feeder och betade med mask för att se om det gick lura någon braxen för jag såg ändå att Thomas Larsson fick på det längre neråt i dammen. Jag lyckades bara lura en mört det var allt så då var det bara matchspöt kvar att testa, blev några sarvar efter ett par kasst och de var inte större än inne vid land så det fisket fick jag lägga ner. Blev till att nöta med 8m då det var enda spöt som levererade fisk, fick en braxen direkt jag lade ut tacklet men då kom det en gädda som var hungrig. Det blev en dragkamp om vem som skulle få braxen och den vann jag efter en stunds fight. Nästa utlägg gav också en braxen även om den bara vägde hektot, högg faktiskt en tredje också kort därefter sedan lugnade fisket ner sig. Mäskade och loosefeedade med maggots och lyckades locka dit ett rejält sarvstim för jag fick nog 30 st på raken varav en var en riktig feting på närmare halvkilot. Lovén nedanför mig började nu bomba i mäskbollar vilket började påverka mitt fisk negativt för det blev svårare och svårare att lura dem till hugg ju mera han mäskade. Thomas däremot han lyckades lura både braxar och sutare mitt ute i dammen på feeder. Sista timmen fick jag fiska 2m till höger om min mäskplats (strömmade åt det hållet) vilket gav en drös med små sarvar. 5 timmars fiske var sedan över och skönt var det inte för fisket men för kylan för hu va kallt det blev i blåsten då jag inte klädde mig ordentligt det var ju sommar igår ? Skapligt nöjd med dagens fiske annat kunde jag inte vara men frågan var om det skulle räcka till seger idag ? Jag hade ingen koll på Thomas men hörde att han fick större fiskar men Lovén och Kurt-Arne såg jag när de fiskade så de borde ha mindre med fisk.
Dyberg var först med att väga och vågen visade 10 240gr och sedan var det Marcus 6980gr
Thomas fiskade bra med hela 13 220gr varav 3 st sutare och flera braxar i keepnetet.
Lovén 3480gr och jag klarade av 11kg prick sedan var det bara Kurt-Arne kvar och han vägde in 5.1kg.
En andra plats blev det alltså och stryk med över 2kg inget jag kunde gjort något åt för det är många sarvar och mörtar, tror jag tappade en enda fisk på 5 timmar och den hoppade ut näven och ner i vattnet igen.
Nästa helg så blir det dubbeltävling i Svartån lördag DM4 och söndag Höstträffen båda är internationellt och öppna för den som vill fiska.