måndag 13 augusti 2018

Kräftfiske på Vättern

Lördag till Söndag var det då dags för den årliga kräftfiskeresan till Vättern där jag brorsan och hans sambo brukar övernattar med tält på någon ö. Hela veckan hade vi våndats över väderprognoserna som ändrades 3 gånger om dagen med åska och spöregn storm eller behagliga vindar om vartannat. Bestämde oss tillslut att åka så vi träffades nere vid Vättern runt 12 på lördagen, väl framme så gick vågorna höga och vattnet piskade mot klipporna. Men enligt yr så skulle det lugna sig efter 13 och det gjorde det så vi packade båten full med bohag och mjärdar och åkte ut till vår ö för att slå upp tälten innan det skulle börja regna framåt kvällen. När tälten var uppsatta så åkte brorsan och jag och lade ut våra mjärdar medan Sussie stannade på land eftersom hon inte tyckte om vågorna som fortfarande var höga. 14.30 var vi tillbaka på land och kunde käka lite lunch det är fortfarande eldningsförbud ute så det blev kallskuret både till lunch och kvällsmat lite senare. Brorsan hade släpat med en kyl som drevs på 12v så maten och drycken höll sig kall hela resan även om det inte var så varmt ute men det är ju gott med kalla öl om inte annat. När klockan var 18 så låg sjön nästan som en spegel så vi åkte  ut alla 3 för att kolla burarna vilket vi brukar göra för att då se om det finns några kräftor. Det gjorde det kan jag lova eftersom vi fick över 350st vilket var klart över förväntan på den korta tiden som vi fiskat. Vi sparade de 250 största kräftorna och sumpade dem i vanliga burar inne vid lägret så att de höll sig levande tills vi skulle hem dagen efter brukar bli bäst så och minst dödlighet. Sen öppnade sig skyarna resten av kvällen så vi fick sitta inomhus i brorsans stora tält som han släpat med sig. Regnet smattrade och någon liten åsksmäll hördes men vi hade det trevligt i tältet och förtärde både god mat och dryck i skenet av en massa ledlampor innan det blev dags att gå och lägga sig och sova i ett annat tält.
Sovmorgon fram till 8.30 då regnet skulle började avta så vi for iväg för att plockade upp våra burar innan någon annan gjorde det åt oss. Det var mycket med kräftor idag också så vi fyllde en plastback ganska så fort och matade måsarna med allt bete som var kvar. Vi sorterade ut 350 kräftor till som skulle med hem och släppte resterande åter i sjön sedan tog vi en frukost i det fria när solen började titta fram igen. Totalt måste vi fått 8-900 kräftor och sparade 600 av dem så vi fick ge vår syster lite kräftor då vi fick mera än vi behövde och orkar koka. Det blev en lyckad resa utan incidenter kanske att vädret kunde varit lite bättre och varmare men vi hade gott om kläder med oss så vi höll oss torra. Sen återstod bara det tråkiga att koka allt vilket tog mig ett par timmar då det var trångt på spisen. Nästan 200 nykokta kräftor ligger nu förpackade i frysen och väntar :)
Blåste friskt när jag kom ner till Vättern men det var många båtar ute och fiskade, samt några kajaker och även några dykare som simmade utanför piren.
Påväg ut mot nya äventyr
Brorsan fick sköta allt själv medans jag körde båten.

Sussie väntar på oss inne på landbacken

Första kollen på om det skulle finnas några kräftor

Vi fick allt från 5 till 50st per mjärde när vi kollade. 

Efter utfört arbete förtjänar man en kall och njuter av naturen.

Inte vackert men jäkligt effektivt tält där det fick plats med massor av packning.

Regnar det så får man sitta inne 

Ledlampor försåg oss med bra ljussken i mörkret.

Lite kräftor efter att kollat några mjärdar.

Det är blött och tungt men någon måste ju göra jobbet :)

Vi fick stoppa i 100 kräftor per bur och sumpa dem i vattnet över natten så de skulle klara sig, tyvärr glömde vi att det var flykthål i burarna så vi blev av med ett gäng kräftor som hittade ut den vägen :)

Här ligger nästan 300 och väntar
Måste bygga någon bättre sump tills nästa år