måndag 30 juli 2018

Båtmete på Norrsjön

Igår så arrangerade Löa fvo. båtmete uppe på Norrsjön och den tävlingen vill man inte missa för det brukar vara roligt braxenfiske på den sjön. Gårdagen skulle inte bli något undantag men mer om det senare. Klockan 12.30 hämtade jag först upp Jesper Dyberg inne i stan då han ville ha skjuts eftersom hans bil var paj sedan åkte vi ut till båten och sammanstrålade med Knoppen som jag skulle tävla med. I Örebro hade åskan och spöregnet dundrat i flera timmar men det vädret skulle dra vidare öster ut så vi hoppades att det skulle gå över innan vi skulle till att fiska uppe i Kopparberg. Resan upp till caféet i Löa gick bra och inte en regndroppar fick vi på rutan under hela bilfärden så nu var det bara att hoppas på att ovädret var över för denna gång.
Vi blev 9 båtar av 11 möjliga som var föranmälda då några tydligen fått förhinder av något slag. Chefen hade som vanligt förmäskat på alla 11 platserna som var utmärkta med små bojar runt sjön. Föregående år så har Knoppen och jag fiskat på platserna 5 och 8 där vi båda gångerna fått lite över 30kg så någon av de platserna ville vi ha när det blev dags för lottning. Jag fick dra lotten och det blev till lite besvikelse plats nr 9, där satt chefen förra året och den var inget vidare den gången. Inget att göra åt bara att bita i det sura äpplet och göra vårt bästa.
Vi åkte med båtarna från cafeet vid 14.30 och vi skulle fiska 15.00-19.00.
Framme vid vår boj ankrade vi upp med 3 olika ankare för att ligga så stilla som möjligt, inte kul att drifta omkring när man vill meta på en liten mäskad plats. Djupet var 3.6m och svagt sluttande botten ut mot 4,5 m. Mäsket för dagen var braxenpanka med caramell och pepparkaka och så en massa majs och maggots. Klockan 15.00 lade vi ut våra flöten och jag fick börja mäska, lade i 12 hårda bollar och såg att mitt flötet redan var borta. Krokade på en stor braxen direkt vilket har varit omöjligt de andra åren eftersom vi brukar få vänta minst 1 timme på första nappen. Håvade i alla fall en braxen runt 7hg och krokade sedan ett par stora mörtar medans Knoppen också fick drilla en braxen. Kanon start på tävlingen kanske att platsen inte var så dålig för vi såg inte att de andra båtarna runt om fick något. Vi får sedan en rad med braxar allt mellan 3hg upp till 1 kg och jag fortsatte också att mäska så fisken hela tiden har något att äta där nere på botten. Första timmen har vi nog 15-20 braxar och jag fick den största som jag vägde till 1400gr.
Timme 2 blir ännu bättre då storleken ökar på fisken och jag får 5 braxar på rad och alla är över kilot, den största vägde 1580 gr. Knoppen kommer också igång men hans fiskar är lite mindre. Efter 2,5 timme så har jag fyllt min "skit tunna" med braxen och måste plocka av locket för att få i flera. Nu är det Knoppens tur att få en bra period med mörka sjöbraxar över kilot. 1680 gr blir hans största i en rad av stora fiskar, själv så bränner jag flera stora som jag inte klarar av att behärska med mitt 7m spö och tillslut så brister tafsen på 2 stora fiskar när inte lina räcker till. Fisket avtar något den allra sista timmen men vi får braxen med jämna mellanrum och flera dubbeldrillningar så vi skall inte klaga.
Efter 4 timmar så är min tunna överfylld så braxarna trillar ur och Knoppens tunna är fylld upp till kanten, vilket fiske detta är garanterat nytt pers för oss minst 40-50 kg tror vi. Och båten hur fasiken ser inte den ut med mäsk slem och bajs överallt, har inte sett på maken till en så skitig båt någonsin. En grundlig snabbtvätt ute på sjön innan vi gasar på ner mot Löa igen där regnmolnen nu ser tunga ut igen. Framme vid caféet ser vi som vanligt att det nappat bra för alla och det blir många kassar som skall vägas. Vi får dela vår fisk i 4 omgångar och den summeras till 60 300gr vilket är enormt mycket men vi ligger trotts det bara 2.a med den vikten.
Vinnare av tävlingen på Norrsjön blev
1. Thomas och Nille 62 540gr
2. Knoppen och Stange 60 300gr
3. Lovén och Skoglund 39 820gr
4. Dyberg och Ekbom 39 240gr
5. Roger och Staffan 36 520gr
6. Chefen och Magnusson 25 920gr
7. Peo och Kenneth 21 540gr

Nybörjar klassen
1. Rasmus och Oliver 16 100gr
2. Bengt och Fredrik 9 900 gr
Totalt blev det runt 310 kg fisk som togs upp och som kommer säljas som kräftbete av Löa fvo. 10kr/kg tror jag de skulle ta för betet om någon behöver ha.