lördag 22 oktober 2016

Åter dax för älgjakt

Jag var åter ute på skjutfältet i trakterna av Dalkarsberg och jobbar som drevkarl precis som förra helgen. Har inte riktigt hunnit frisknat till efter förra veckans förkylning men det fick gå ändå, har ju lovat att hjälpa till båda helgerna när Saab/Bofors jagar. Det var 3st såt eller drev som jag kallar det och vi var bara 18 personer som hjälpte till så det blev några luckor på sträckorna idag.
Första vändan var Luddebodrevet en (3km) lång sträcka genom skog, mossar och ett brandhärjat kalhygge och så avslutningsvis ner i en ravin. Det rapporterades om 10-talet älgkontakter och en skjuten 4 taggare när allt var klart.
Nästa vända var Skåladrevet på (2,4km) och jag bytte som tur var om till en regnjacka innan vi gick ut ur bussarna, för när det var dax att starta drevet så började det komma något från himlen. Efter några hundra meter så började det snöa ganska så rejält så till och med sikten försämrades avsevärt och byxorna blev dyngsura direkt när man gick i det höga riset. Tror de flesta blev överraskade av vädret för alla var blöta och genomfrusna efter det drevet, och inte skrämde vi fram någon ansenlig mängd älgar så här fick jägarna inte skjuta något.
Nu var det äntligen dax för lunchuppehåll i Snöbergshyttan där vi också kunde byta till nya torra kläder och värma oss vid lägereldarna även om snön fortfarande vräkte ner.
Efter korvgrillning och kaffe kunde vi gå fram till sista sträckan Snöbergsdrevet (2,2km) och jag fick för andra drevet idag använda gps som är bra mycket enklare att följa jämfört med en snurrande kompassnål. Det var mycket jobbig terräng med hala stenblock för att sedan bytas mot tät granskog där det gallrats och alla träd och grenar lämnats kvar på marken. Blev ett evigt klättrande över träd och under träd längs höjderna så man var helt genomsvettig efter det drevet.
De sköts några skott under tiden vi drev så vi visste att det kommit fram älgar mot skyttarna vilket var på tiden, tydligen smet det igenom en ko med kalv mellan chefen och mig utan att jag såg det när vi gick längs en sjö. När vi kom fram till jägarna så var några lyriska över att ha fällt ett par större älgtjurar medan andra mest var stelfrusna efter att inte ha sett något alls. Det blev 2st 9.e taggare fällda samt en älgko och det var många älgar som sprungit förbi i alla möjliga riktningar på denna sträcka.
Vid summeringen av de 3 såten/dreven konstaterades 27 älgkontakter från jägarna som verkade nöjda med dagen trots skitvädret.
Sen var det bara att snabbt ta sig hem till örebro för att torka kläder inför söndagens trollingtävling samt att ta sig ett ljuvligt bad så man fick värmen tillbaka i kroppen.