söndag 14 december 2008

Skitsnackat om oss

Vi i team Örebroarna ( Janne och Tobbe) har blivit uthängda som några råbarkade djurplågare på ett paj kastnings forum , bara för att jag igår skickade en bild på Peter som trasslade loss en vildlax i håvnätet med hjälp av ett gällocks grepp + att han krokar loss en liten .
Vad skall vi göra då ??.
Att lägga ner laxen på en frusen och isig båt botten är väll inte bättre det heller ??.
Visst finns det avkrokningsmattor men hur många laxtrollare använder en sådan ??.
Att inte håva en vildlax och bara håva godkända !! det är inte så lätt att se fettfenan när laxen simmar runt båten i vågorna så håven åker fram till alla större fiskar vilket jag tror de flesta andra också gör. Gällocks grepp är nog det vanligaste sättet att använda när man skall hålla en större fisk för att öppna munnen och ta ut kroken på all fisk utan att kladda med den för mycket .
Att hålla ett rejält nackgrepp och trycka ihop gällocken när fisken sprattlar känns inte heller så bra och fungerar bara på mindre fisk.
Att hänga sig ut över relingen och försöka nå ner till vattnet för att kroka av en 4 kilos lax som är vild och skall släppas åter i en gungande båt , enbart med hjälp av en tång är nog bara att glömma .
Risken är överhängande att man trasar sönder munnen om laxen sprattlar till , det kanske funkar i teorin men inte i verkligheten eller ??
Att försöka taila en vänerlax i stället för att håva kan man också glömma..
När man plockar upp en fisk ur vattnet och det är minus grader i luften fryser ögonen och även slemskicktet på mycket kort tid, vilket gör att ett gäng laxar troligen simmar runt mer eller mindre blinda ute i sjöarna eftersom att nu på vintern är laxfisket som bäst i de stora sjöarna.
Skall det då vara tillåtet att fiska när det är minus grader ute ???
Vi handskas naturligtvis med fisken så snällt vi bara kan när vi är ute på sjön.
mvh Janne